Enkele tijdelijke maatregelen om werknemers eenvoudig en goedkoop overuren te laten presteren

Met de wet van 12 december 2021 wordt uitvoering gegeven aan het interprofessioneel akkoord 2021-2022 waarin een aantal maatregelen werden genomen om de economie te relanceren, o.a.

  • wordt de regeling van de bijkomende corona-overuren voor de cruciale sectoren uitgebreid tot alle sectoren en dit voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 en de periode van 1 januari 2022 tot en met december 2022. Deze uren worden voortaan relance-uren genoemd;

  • wordt voor de aanslagjaren 2020, 2021 en 2022 het aantal fiscaal vriendelijke overuren met overwerktoeslag verhoogd van 130 naar 180.

Wat zijn relance-uren?

Het is de uitbreiding van het systeem van de vrijwillige corona-overuren, dat enkel gold voor de cruciale sectoren, tot alle sectoren. Voortaan worden deze vrijwillige overuren relance-uren genoemd. In een eerdere blogpost vindt u een gedetailleerde bespreking over de vrijwillige corona-overuren.

Relance-uren kunnen voortaan door alle ondernemingen gebruikt worden onder bepaalde voorwaarden (o.a. voorafgaand schriftelijk akkoord van de werknemer dat elke 6 maanden moet hernieuwd worden). Het is een jaarlijks bijkomend contingent van 120 vrijwillige overuren dat zeer voordelig is omdat:

  • er geen overloontoeslagen verschuldigd zijn;

  • er geen bedrijfsvoorheffing of socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn;

  • er geen inhaalrust moet worden voor toegekend;

  • deze uren niet meegerekend moeten worden voor de interne grens (het maximum aantal overuren dat nog moet worden ingehaald binnen de referteperiode).

Wat zijn fiscaal vriendelijke overuren met overwerktoeslag?

Het is een fiscale gunstige behandeling van overuren die recht geven op een overwerktoeslag. Voor de werkgever resulteert dit in een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing en voor de werknemer in een belastingvermindering.

In een eerdere blogpost vindt u een korte toelichting over de fiscaal vriendelijke overuren.

Praktisch?

De 120 relance-uren kunnen door een werkgever het best eerst uitgeput worden omdat deze zowel voor de werkgever als de werknemer zeer voordelig zijn. Op deze uren moeten geen socialezekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing betaald worden. De bruto kost voor de werkgever is wat de werknemer netto ontvangt.

Eens het contingent van de relance-uren is uitgeput kunnen er nog 130 “fiscaal vriendelijke” overuren gepresteerd worden die recht geven op een overwerktoeslag en die fiscaal vriendelijk behandeld worden. De werkgever dient dan wel gebruik te maken van één van de wettelijke systemen die het presteren van overuren toelaten en waarbij er een overwerktoeslag moet worden betaald (bv. de gewone vrijwillige overuren, bijzondere vermeerdering van werk).

Joris De Keersmaeker

***

Heeft u nog vragen over de relance-uren of de verschillende wettelijke mogelijkheden om overuren te presteren? Commit Advocaten helpt u graag verder.


 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten BV kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.