Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo

Kan de werknemer zijn (professionele) gsm-nummer behouden na het einde van de tewerkstelling?

Vandaag

De basisregel voor het gebruiksrecht van het gsm-nummer luidt: ‘Op wiens naam het gsm-abonnement staat, aan wie het gsm-nummer toekomt.’ Partijen kunnen in onderling akkoord wel anders overeenkomen.

Wat verandert op 1 januari 2024?

Het ‘wetsvoorstel teneinde het gebruiksrecht van gsm-nummers van werknemers te garanderen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst’ voert met ingang van 1 januari 2024 in bepaalde situaties een recht in voor de werknemer om het gsm-nummer te behouden.  

Indien het gsm-nummer vóór het sluiten van de arbeidsovereenkomst toebehoorde aan de werknemer én het werd bij de aanvang of tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overgedragen aan de werkgever, dan heeft de (ex-)werknemer het recht om het gebruiksrecht van het gsm-nummer terug te vragen.

Deze vraag moet dan wel:

  • binnen de maand plaatsvinden vanaf de datum van beëindiging van de overeenkomst;

  • schriftelijk aan de werkgever gericht worden, met vermelding van de datum.

Voldoet de (ex-)werknemer zijn verzoek aan de bovenstaande voorwaarden, dan moet de werkgever het gsm-nummer overdragen aan de (ex-)werknemer.

 

Wouter Parmentier en Pieter Sichien

 

Heeft u vragen over het gsm-nummer van werknemers? Commit Advocaten helpt u graag verder.

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten bv kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.