Update : gevolgen van het oneigenlijk gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid

In het blogbericht van 27 juni wezen we op de talrijke controles van de RVA naar het gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid en de mogelijke gevolgen bij de vaststelling van oneigenlijk, d.i. onterecht, gebruik ervan.

We signaleerden dat:

  • de RVA de werkloosheidsuitkeringen, die de werknemer ontving tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid, van de werknemer kan terugvorderen;

  • de werknemer een schadevergoeding wegens het verlies van loon van de werkgever kan vorderen.

Met het op 19 juli 2022 aangenomen wetsvoorstel houdende diverse bepalingen inzake tijdelijke werkloosheid zijn de gevolgen voor de werkgever nog aangescherpt.

Meer bepaald, is nu wettelijk vastgelegd dat:

  • de RVA zich voortaan ook tot de werkgever kan richten om de  onrechtmatig betaalde  werkloosheidsuitkeringen terug te vorderen;

  • de werkgever het normale loon (en dus niet langer een loutere schadevergoeding) dient te betalen aan de werknemer voor de dagen van oneigenlijk gebruik van tijdelijke werkloosheid.

Uiteraard dient de werkgever niet op te draaien voor zowel terugbetaling aan de RVA als betaling van het loon aan de werknemer. De werkgever kan het nettobedrag van de uitkeringen die hij moet betalen aan de RVA, inhouden op het aan de werknemer verschuldigd nettoloon.

Een lichtpunt: de nieuwe regeling kent (voorlopig) slechts een beperkte geldigheidsduur, meer bepaald van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022.

Stefanie De Cleen

Heeft u nog meer vragen over deze specifieke vorm van tijdelijke werkloosheid of wordt u geconfronteerd met een controle door de RVA? Commit Advocaten helpt u graag verder.


 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.