Lonen mogen niet stijgen in 2023-2024!

Omdat de sociale partners niet tot een akkoord zijn gekomen over de maximale stijging van de lonen in de periode 2023-2024 heeft de regering de knoop doorgehakt. De maximale stijging van de loonkostontwikkeling werd bindend vastgelegd in een koninklijk besluit van 13 mei 2023.

Wat is de loonnorm?

De loonnorm, de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling, wordt om de twee jaar vastgelegd en bepaalt hoeveel de loonkosten maximaal mogen stijgen in een periode van 2 jaar.

De loonkostenontwikkeling in België wordt door de loonnorm preventief aangepast aan de verwachte evolutie van de loonkostontwikkeling bij onze voornaamste handelspartners Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Wat werd beslist voor de periode 2023-2024?

De maximale marge voor de loonkostenontwikkeling voor de periode 2023-2024 wordt vastgelegd op 0%.

Indexeringen en baremieke verhogingen worden niet meegerekend in de loonkostontwikkeling. Deze zijn dus gegarandeerd.

Een werkgever zal slechts een zeer beperkte marge hebben voor een individueel loonbeleid.

Wat wordt niet meegerekend?

De wet voorziet een aantal zaken die niet meegerekend worden in de berekening van de loonkostontwikkeling, o.a.:

  • De verhogingen van de loonmassa die voortvloeien uit de toename van het aantal personeelsleden in voltijdse equivalenten;

  • De eenmalige innovatiepremies bedoeld in de wet van 3 juli 2005;

  • De collectieve bonusplannen in het kader van de CAO nr. 90 van de Nationale Arbeidsraad;

  • De éénmalige koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques.

 Wat is de éénmalige koopkrachtpremie?

Voor ondernemingen die in 2022 winst maakten en die extra loon aan medewerkers willen toekennen in de periode 2022-2023 wordt dit in principe verhinderd door de loonnorm.

Om die reden werd er binnen de regering beslist om een éénmalige koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques te voorzien. Deze kan worden toegekend tot en met 31 december 2023 en de cheque kan worden uitgegeven tot en met 31 december 2023.

Bij “hoge winst” kan een premie van maximaal 500 euro worden toegekend. Bij “uitzonderlijk” hoge winst maximaal 750 euro.

De koopkrachtpremie is voor de werknemers volledig vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing, waardoor het brutobedrag gelijk is aan het nettobedrag. De werkgever betaalt enkel een RSZ-bijdrage van 16,5%.

Joris De Keersmaeker

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten bv kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.