De zaterdag blijft een werkdag in het sociaal recht

Het nieuw Burgerlijk Wetboek voorziet dat vanaf 1 januari 2023 een zaterdag geen werkdag meer is. De wetgever heeft er op de valreep voor gezorgd dat deze nieuwe bepaling niet zal gelden in het sociaal recht. Op die manier blijft voor werkgevers en werknemers ook na 1 januari 2023 alles bij het oude bij de berekening van bepaalde termijnen.

In ons blogbericht van 22 november 2022 bespraken we de verwarring die was ontstaan door de invoering van het nieuwe boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. In het nieuwe boek 1 wordt in artikel 1.7 bepaald dat “werkdagen alle andere dagen dan wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen zijn”.  Er was voorzien dat deze nieuwe bepaling in werking zou treden op 1 januari 2023.

Ten gevolge van een arrest van het Hof van Cassatie van 27 februari 1995, wordt een zaterdag in het arbeidsrecht en in de verschillende takken van sociale zekerheid en sociale bijstand in beginsel als een werkdag beschouwd.

Door de nakende invoering van het nieuwe boek 1 van het Burgerlijk Wetboek ontstond er een discussie of een zaterdag in het arbeidsrecht vanaf 1 januari 2023 dan niet meer als een werkdag zou moeten worden beschouwd.

De Nationale Arbeidsraad adviseerde op 16 november 2022 dat het huidige systeem, waarin een zaterdag wel als werkdag wordt beschouwd, geïntegreerd is in de praktijk en dat een wijziging daarvan voor veel problemen en onduidelijkheid zal zorgen op het terrein. Het behoud van het huidige systeem is dan ook nodig om rechtszekerheid en voorzienbaarheid op het terrein te kunnen garanderen.

De Nationale Arbeidsraad vroeg om artikel 1.7 van boek I van het Burgerlijk Wetboek te neutraliseren, om het huidige systeem met betrekking tot het arbeidsrecht, het socialezekerheidsrecht en de sociale bijstand te handhaven.

De meerderheidspartijen dienden hierop een wetsvoorstel in om ervoor te zorgen dat art. 1.7 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek inderdaad niet zou gelden in het sociaal recht. Het wetsontwerp werd meteen aangenomen en op 30 december 2022 werd de wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Er lijkt nu dus geen discussie meer te zijn dat een zaterdag ook na 1 januari 2023 een werkdag blijft in het arbeidsrecht.

Hou er dus rekening mee dat alles bij het oude blijft voor de berekening van bepaalde termijnen in het arbeidsrecht. Bijvoorbeeld:

  • de termijn voor het indienen van een medisch attest bij ongeschiktheid;

  • de termijn waarbinnen een sanctie uit het arbeidsreglement moet opgelegd worden.

Ook bij de beëindiging van arbeidsovereenkomsten wordt een zaterdag als een werkdag beschouwd. Dit betekent dat:

  • bij een ontslag met een opzeggingstermijn: de opzeggingsbrief ten laatste woensdag aangetekend moet worden verstuurd (in een week dat er geen feestdag valt op donderdag, vrijdag of zaterdag) om de opzeggingstermijn de eerstvolgende maandag te laten aanvangen. De zaterdag wordt als de derde werkdag na het versturen van de aangetekende brief, als de dag van ontvangst beschouwd waardoor de opzeggingstermijn ingaat op de daarop volgende maandag;

  • bij een ontslag om dringende reden: een zaterdag als een werkdag wordt beschouwd voor zowel de termijn waarbinnen het ontslag moet worden gegeven als voor de termijn voor de kennisgeving van de dringende reden.

Vera Balachov

Wil u een geïndividualiseerde opleiding over deze onderwerpen, met duiding van de nieuwe maatregelen, duidelijke antwoorden op concrete vragen en tips over de acties die u als werkgever moet nemen? Dat kan. Contacteer ons hiervoor op info@commitlaw.be of via uw gebruikelijke contactpersoon voor een concrete afspraak.


 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten bv kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.