Telethuiswerk en de CAO nr. 149

Telethuiswerk is sinds enige tijd opnieuw verplicht. Door CAO nr. 149 van 26 januari 2021 worden werkgevers nu verplicht om een concreet kader over telethuiswerk uit te werken.  

De organisatie van het telethuiswerk – wie – wat – hoe?

De CAO is enkel van toepassing op ondernemingen waar er op 1 januari 2021 nog geen regeling bestond rond structureel of occasioneel telewerk.

Die ondernemingen zullen een aantal concrete afspraken rond telethuiswerk moeten en kunnen maken. Dit kan zowel via een CAO, via het arbeidsreglement, op basis van een individueel akkoord met de telethuiswerker of via een telewerkpolicy. Telkens moeten daarbij de regels van het sociaal overleg gerespecteerd worden.

Het basisidee van de CAO is dat telethuiswerkers dezelfde (collectieve en individuele) rechten en plichten hebben als wanneer zij op de bedrijfslocatie zouden werken en dat ook hun werkdruk en prestatienormen dezelfde moeten blijven.

Een ander belangrijk principe is dat de telethuiswerker, binnen het kader van de in de onderneming geldende arbeidsduur, zelf zijn werk organiseert.

Er moeten afspraken worden gemaakt over (het gebruik van) de eigen of de terbeschikkinggestelde apparatuur die voor het telewerk gebruikt wordt en over de verbindingskosten die het telethuiswerk met zich meebrengt.

Over de volgende zaken moet er, voor wat betreft elke telewerker, gesproken worden en kunnen er afspraken gemaakt worden:

  • een eventueel alternatief uurrooster;

  • de manier waarop de werkgever (op gepaste en proportionele wijze) controle zal uitoefenen op de te behalen resultaten en/of de beoordelingscriteria;

  • de bereikbaarheid of de onbereikbaarheid van de telewerker en via welke kanalen die bereikt kan worden.

De CAO benadrukt dat telethuiswerkers en de werknemersvertegenwoordigers het recht hebben om met elkaar te communiceren. De CAO voegt daaraan toe dat de werkgever de nodige faciliteiten ter beschikking moet stellen om dit mogelijk te maken.

Een specifiek welzijnsbeleid

Er moet ook een specifiek multidisciplinair welzijnsbeleid uitgewerkt worden omtrent telethuiswerk. De werkgever zal de telethuiswerker hierover moeten informeren.

De informatie en de richtlijnen die de werkgever hierover moet geven hebben o.a. betrekking op de inrichting van de werkpost, het goed gebruik van beeldschermen en de beschikbare ondersteuning op het vlak van techniek en informatica. Ook de psychosociale dimensie mag niet uit het oog verloren worden.

Verder moeten telethuiswerkers geïnformeerd worden over de namen en de contactgegevens van en over de ondersteuning geboden door: de direct leidinggevende, de preventieadviseurs bevoegd voor arbeidsveiligheid, arbeidsgeneeskunde en psychosociale aspecten van de interne of externe preventiedienst en van de vertrouwenspersoon (indien er één is natuurlijk). De werknemers moeten immers de mogelijkheid (blijven) hebben om deze te contacteren, als dat nodig zou zijn.

De werkgever moet ook alle passende maatregelen nemen om de verbondenheid van de telethuiswerkers met collega’s en de onderneming te behouden en isolatie te voorkomen. Daarbij moet de werkgever bijzondere aandacht besteden aan de kwetsbare telethuiswerker. Een werkgever kan deze verplichting invullen door bijvoorbeeld goed georganiseerde en beperkte terugkeermomenten in te plannen.

De hiërarchische lijn en de telethuiswerkers krijgen informatie en, indien nodig, ook een gepaste opleiding, over de modaliteiten en specificiteiten van telewerk.

Duur

De CAO nr. 149 werd voor bepaalde tijd afgesloten en zal buiten werking treden op 31 december 2021 of op een vroeger tijdstip indien de verplichting tot telethuiswerk vroeger zou worden opgeheven door de overheid.

To do

Indien er nog geen regeling rond tele(thuis)werk bestaat binnen uw onderneming, of deze is niet afgestemd op de bepalingen van CAO nr. 149, dan moet u daar zo snel als mogelijk voor zorgen.

***

Heeft u hulp nodig bij het uitwerken van een telethuiswerkpolicy of heeft u nog vragen over tele(thuis)werk, Commit Advocaten helpt u graag verder!

Pieter Sichien


 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.