Sociale Verkiezingen in tijden van Corona: geen verder uitstel, wel enkele aanpassingen

De sociale verkiezingen werden in mei uitgesteld naar november omwille van de Corona-pandemie. In november slaat die harder toe dan in mei. Toch worden de verkiezingen niet nog eens uitgesteld. Wel wordt het stemmen per brief en het elektronisch stemmen aangemoedigd.

Een wet in die zin is in de maak. U leest er hier meer over.

1.   Stemming per brief

Stemming per brief is enkel mogelijk in de bij wet bepaalde gevallen. De verspreiding van het coronavirus COVID-19 waardoor het moeilijk wordt om de stembusgang in veilige omstandigheden te organiseren, wordt toegevoegd als een bijkomend motief om de stemming per brief te organiseren.

Om de stemming per brief te laten doorgaan, is het akkoord nodig van alle werknemersorganisaties die kandidaten hebben voorgedragen. Tot nu toe was voorzien dat dit akkoord ten laatste op X+56 schriftelijk moest gesloten worden. Deze termijn wordt verlengd. Er wordt geen uiterste datum voor het bereiken van een dergelijk akkoord meer bepaald, maar logischerwijze is dat ten laatste op X+79, aangezien daags nadien de oproepingsbrieven en stembiljetten moeten overhandigd of verzonden worden.

Het aantal stembureau’s en de indeling van de kiezers per bureau kan nog aangepast worden aan de andere manier van stemmen.

De manier waarop de oproepingsbrieven en stembiljetten moeten bezorgd worden aan de afwezige werknemers, wordt vereenvoudigd. Die moeten niet meer per aangetekende brief verzonden worden en kunnen met gewone, prioritaire zending overgemaakt worden.

Tenslotte wordt voorzien dat bij stemming per brief kan overeengekomen worden dat rekening zal gehouden worden met de stembiljetten die tot 5 dagen na het sluiten van de verkiezingen de onderneming bereiken. Er moet daarover wel een akkoord gesloten worden met alle werknemersorganisaties die kandidaten hebben voorgedragen. Het akkoord moet onmiddellijk aangeplakt worden. De termijn om het verkiezingsresultaat aan te plakken wordt in dit geval ook verlengd.

foto verkiezing.jpg

2. Elektronisch stemmen

Aanvankelijk was bepaald dat uiterlijk op X+56 een akkoord moest gesloten worden over het elektronisch stemmen. Die einddatum is ondertussen verstreken. Maar de wetgever voorziet in het wetsontwerp in de mogelijkheid om alsnog een dergelijk akkoord te sluiten. Er wordt opnieuw geen uiterste datum voor het sluiten van een dergelijk akkoord bepaald.

We herinneren eraan dat de beslissing om elektronisch te stemmen wordt genomen door de bestaande ondernemingsraad of het bestaand comité voor preventie en bescherming op het werk. Bestaan die organen nog niet, dan wordt de beslissing genomen door de werkgever in akkoord met de vakbondsafvaardiging.

Deze beslissing kan ook nog leiden tot een aanpassing van de stembureau’s en de indeling van de kiezers per bureau.

* * *

Deze nieuwigheden zijn opgenomen in een wetsvoorstel van 29 oktober 2020 dat nog moet goedgekeurd worden in de Kamer. Daarna moet de wet nog gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Maar we weten ondertussen dat een dergelijke publicatie snel kan gebeuren. In elk geval is in het wetsvoorstel voorzien dat de wet terugwerkende kracht heeft tot 14 oktober 2020.

De FOD WASO verwijst in haar instructies inmiddels al naar de versoepelingen, zodat er kan van uitgegaan worden dat die inderdaad tijdig zullen doorgevoerd worden. Ondernemingen die dat wensen, kunnen nu al, in afwachting van de definitieve goedkeuring van het wetvoorstel en publicatie in het Belgisch Staatsblad, de stappen zetten om van die versoepelingen gebruik te maken.

Sabine Vanoverbeke


Hebt u nog meer vragen over de versoepelingen m.b.t. de stemming per brief of hetelektronisch stemmen bij de sociale verkiezingen, of hebt u andere vragen over de sociale verkiezingen? Commit Advocaten helpt u graag verder.

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kan daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.