Corona-crisis: bijkomende administratieve verplichtingen voor sommige werkgevers en gebruikers

Sinds 24 augustus 2020 zijn gebruikers en werkgevers uit welbepaalde sectoren verplicht mee te werken aan het systeem van contactopsporing. Zij moeten bijkomende administratieve verplichtingen vervullen wanneer zij samenwerken met werknemers of zelfstandigen die in het buitenland wonen of die daar verblijven.

1. Voor welke sectoren gelden de nieuwe verplichtingen?

Het Ministerieel Besluit van 22 augustus 2020 richt zich tot volgende sectoren: de bouwsector, de schoonmaaksector en de sector van de land- en tuinbouw. Ook voor welbepaalde activiteiten in de vleessector zullen de administratieve verplichtingen voorzien in het Ministerieel Besluit moeten worden vervuld.

2.  Over welke administratieve verplichtingen gaat het?

Werkgevers en gebruikers zijn verplicht na te gaan of het zgn. “Passenger Locator Form” werd ingevuld door de zelfstandige of werknemer en dit vóór aanvang van de werkzaamheden.  

Ook moet een geactualiseerd register worden bijgehouden waarin niet alleen de identificatiegegevens van de werknemer of zelfstandige zijn opgenomen, maar waarin ook melding wordt gemaakt van zijn verblijfplaats in België, het telefoonnummer waarop hij kan worden gecontacteerd en alle personen waarmee de werknemer of zelfstandige tijdens zijn werkzaamheden in België samenwerkt.

Het register moet ter beschikking zijn vanaf de aanvang van de werkzaamheden tot en met de veertiende dag na het einde ervan.

De verplichting om een register bij te houden is niet van toepassing voor werkzaamheden die worden uitgevoerd in opdracht van een natuurlijk persoon voor strikt persoonlijke doeleinden. De verplichting tot registratie is ook niet van toepassing op grensarbeiders (werknemers of zelfstandigen) die minder dan 48 uur in België verblijven.

Het register kan ingekeken worden door de diensten en instellingen die belast zijn met de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus COVID-19 en door de diensten die toezicht uitoefenen op de naleving van de Corona maatregelen.

Deze verplichtingen zijn voorlopig van toepassing tot en met 30 september 2020.

3.  Wat zijn de sancties bij niet-naleving?

Wij deden navraag bij verschillende overheidsdiensten om de specifieke strafbaarstelling van voormelde verplichtingen te kennen. De regelgeving is op dit punt niet duidelijk. Tot op heden hebben we nog geen uitsluitsel gekregen. Hierna wordt dan ook onze eigen interpretatie van de wetgeving meegegeven. Mogelijk is de zienswijze van de overheidsdiensten anders.

Het Ministerieel Besluit van 22 augustus 2020, dat het Ministerieel Besluit van 30 juni 2020 wijzigt, voorziet voor wat de voormelde verplichtingen betreft niet expliciet in een strafbaarstelling via artikel 187 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid. Dit artikel lijkt dan ook niet te kunnen worden aangewend.

Het bijzonder machtenbesluit nr. 37 van 24 juni 2020 bepaalt daarentegen wel dat de verplichtingen voorzien in het raam van de dringende maatregelen genomen door de Minister van Binnenlandse Zaken om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken in de ondernemingen moeten worden gerespecteerd als preventiemaatregelen om de veiligheid en de gezondheid van de werknemers te verzekeren.

Het voormelde machtenbesluit heeft in het Sociaal strafwetboek een artikel 238 ingevoegd. Hierdoor kunnen op het eerste gezicht inbreuken op de voormelde verplichtingen worden bestraft met een sanctie van niveau 2: i.e. met een strafrechtelijke geldboete van € 400 tot € 4.000 of met een administratieve geldboete van € 200 tot € 2.000.

Als een inbreuk wordt begaan door een werkgever, zijn aangestelde of lasthebber, dan wordt de geldboete vermenigvuldigd met het aantal betrokken werknemers.

Als een werknemer gezondheidsschade zou hebben opgelopen, zou er ook vervolgd kunnen worden voor onopzettelijke slagen en verwondingen.

***

Voor meer informatie over de Corona-maatregelen die een invloed kunnen hebben op de arbeidsrelatie kan u steeds bij Commit terecht.

Joris De Keersmaeker

Jana Vlassenbroek


 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.