OVERHEID KOMT WERKGEVERS TEGEMOET IN TIJDEN VAN CORONA-CRISIS : TIJDELIJKE WERKLOOSHEID VOOR ALLE WERKNEMERS WORDT GEMAKKELIJKER

Gisteren berichtten we jullie over de CAO nr. 147 die de Nationale Arbeidsraad sloot om tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor bedienden gemakkelijker te maken. Deze CAO nam niet alle problemen weg. Zo was het onduidelijk welke werkgevers zich konden beroepen op overmacht om tijdelijke werkloosheid voor arbeiders en bedienden in te voeren en welke werkgevers dat niet konden en hun toevlucht moesten nemen tot tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. En dat was belangrijk, aangezien de procedures en modaliteiten van beide systemen verschillend zijn.

Aan die onduidelijkheid is nu een einde gekomen. De regering heeft volgende beslissingen genomen.

1. Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor alle werkgevers die de gevolgen van de corona-crisis ondergaan.

Alle werkgevers die als gevolg van de corona-crisis werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen, zullen beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het maakt niet meer uit of die werkgevers verplicht waren te sluiten of niet en evenmin of de sluiting volledig of gedeeltelijk was. Zodra de vermindering van activiteiten het gevolg is van de coronacrisis kan beroep gedaan worden op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Werknemers die preventief moeten thuisblijven omwille van een quarantainemaatregel, vallen ook onder de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen en toepassen is veel eenvoudiger dan tijdelijke werkloosheid wegens economische omstandigheden, zowel voor arbeiders als voor bedienden, aanvragen en toepassen. Zo:

  • kan de periode van tijdelijke werkloosheid onmiddellijk ingaan;

  • moet er geen specifieke motivering gegeven worden;

  • zijn er geen beperkingen inzake de maximale duur dat de werkloosheid kan duren.

En het wordt nog eenvoudiger. De administratieve formaliteiten die gepaard gaan met het aanvragen en toepassen van het systeem van tijdelijke werkloosheid zullen nog vereenvoudigd worden. Er zal één “coronaprocedure” gelden die van toepassing is voor zowel arbeiders als bedienden.

2. Begeleidende maatregelen ten gunste van de tijdelijke werklozen

Werknemers die tijdelijk werkloos worden, zullen een bruto werkloosheidsuitkering ontvangen, gelijk aan 70% van hun brutoloon. Dat brutoloon is wel geplafonneerd tot 2.754,76 euro per maand. Op die werkloosheidsuitkering wordt geen inhouding voor de sociale zekerheid verricht. Wel wordt bedrijfsvoorheffing tot beloop van 26,75% ingehouden.

Eerder is aangekondigd dat voorschotten zullen betaald worden van 1.450 euro netto per volledige maand werkloosheid, in het geval waarin de RVA niet bij machte is tijdig de juiste berekening te maken.

De RVA zal bovendien een aanvulling bovenop de normale werkloosheidsuitkeringen betalen van 5,63 euro bruto per werkloosheidsdag.

***

Voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat op korte termijn maatregelen worden genomen die elkaar aanvullen of zelfs overbodig maken. Door de vandaag genomen maatregelen heeft de CAO nr. 147 nog weinig nut, en zelfs geen nut voor werkgevers die de gevolgen ondergaan van de corona-crisis. Het draagt niet bij tot de duidelijkheid. Maar de vandaag genomen maatregelen werken alvast ondersteunend voor de vele ondernemingen die hun activiteiten noodgedwongen tijdelijk moeten afbouwen of zelfs stopzetten.

Het Commit-team blijft paraat (voor al uw vragen), maar werkt met gesloten deuren.

U kan ons bereiken op ons vast telefoonnummer 09/395.30.40 of onze mobiele nummers:

  • Sabine Vanoverbeke: 0473/80.17.96

  • Pieter Sichien: 0472/80.96.28

  • Joris De Keersmaeker: 0498/69.17.57

Sabine Vanoverbeke


Wil u graag meer weten over tijdelijke werkloosheid? Commit advocaten helpt u graag verder.

 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.