"Monday you can fall apart" - geen ziektebriefje meer voor de eerste dag

Vanaf 28 november 2022 is de werknemer drie maal per jaar vrijgesteld van de verplichting om een ziektebriefje te bezorgen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid. Ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen, kunnen hun werknemers verplichten om toch een ziektebriefje te bezorgen.

Wat zijn de verplichtingen van de werknemer bij afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid?

Als een werknemer door ongeschiktheid niet kan werken, moet hij de werkgever onmiddellijk verwittigen.

Of de werknemer een ziektebriefje moet bezorgen, verschilt van onderneming tot onderneming. Het arbeidsreglement, een collectieve of een individuele arbeidsovereenkomst kan de werknemer verplichten een ziektebriefje te bezorgen. Is er geen arbeidsreglement of overeenkomst die die verplichting oplegt, dan kan de werkgever de werknemer toch nog vragen om een ziektebriefje te bezorgen.

Het arbeidsreglement of de collectieve arbeidsovereenkomst bepaalt binnen welke termijn het ziektebriefje moet ingediend worden. Is die termijn niet bepaald, dan moet het binnen twee werkdagen verzonden of afgegeven worden aan de werkgever behoudens in geval van overmacht.

De werkgever kan de ongeschiktheid laten controleren door een geneesheer. De werknemer moet dat aanvaarden.

Wat verandert er vanaf 28 november 2022?

Vanaf 28 november 2022 is een werknemer drie keer per kalenderjaar niet verplicht om een ziektebriefje voor te leggen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid.

Deze vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.

Let wel, de werknemer kan en mag nog steeds een ziektebriefje voorleggen voor de eerste dag van zijn arbeidsongeschiktheid. Dan maakt hij simpelweg geen gebruik van de vrijstelling.

Alle andere verplichtingen blijven in het geval van de vrijstelling ongewijzigd. De werknemer moet zijn werkgever verwittigen van zijn afwezigheid en de werkgever kan de ongeschiktheid op de eerste dag laten controleren door een geneesheer. Er is ook uitdrukkelijk bepaald dat wanneer de werknemer op die dag niet zal verblijven op het adres van zijn gewoonlijke verblijfplaats, hij dat onmiddellijk aan de werkgever moet melden en zijn adres moet meedelen waarop hij wél zal verblijven.

Uitzondering voor ondernemingen met minder dan 50 werknemers

Omdat de impact van een arbeidsongeschikte werknemer groter is in een kleine organisatie, is er een uitzondering voorzien voor ondernemingen met minder dan 50 werknemers. Wanneer een werkgever op 1 januari van het kalenderjaar minder dan 50 werknemers tewerkstelt, kan in een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement bepaald worden dat de werknemer een ziektebriefje moet voorleggen voor elke afwezigheid. Op die manier wordt de vrijstelling voor de eerste ziektedag ongedaan gemaakt.

De telwijze van de werknemers wordt niet gespecifieerd in de wetgeving. Er kan aangenomen worden dat elke werknemer, ongeacht of die voltijds of deeltijds werkt, telt voor één eenheid.

In de Memorie van Toelichting bij de nieuwe wet is vermeld dat de werkgever die van deze uitzondering gebruik wil maken, een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst moet sluiten of het bestaande arbeidsreglement moet wijzigen, zodat het duidelijk is dat de vrijstelling niet geldt in de onderneming.

Inwerkingtreding

De wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen inzake arbeidsongeschiktheid, waardoor de Arbeidsovereenkomstenwet werd gewijzigd, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 28 november 2022.

Wouter Parmentier & Sabine Vanoverbeke

Wil u een geïndividualiseerde opleiding over deze onderwerpen, met duiding van de nieuwe maatregelen, duidelijke antwoorden op concrete vragen en tips over de acties die u als werkgever moet nemen? Dat kan. Contacteer ons hiervoor op info@commitlaw.be of via uw gebruikelijke contactpersoon voor een concrete afspraak.


 

Ondanks alle zorg die besteed is aan het opstellen van deze tekst, blijven vergissingen en/of onvolkomenheden mogelijk. De auteur en Commit Advocaten cvba kunnen daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.