Samenwerken met onderaannemers: het belang van het formulier A1 (UPDATE)

Het Europees Hof van Justitie heeft in haar arrest van 2 april 2020 verduidelijkt wanneer een rechter een A1 formulier buiten beschouwing mag laten wanneer hij vermoedt dat die verklaring frauduleus verkregen werd. Het Hof bevestigde hierbij de beperkte draagwijdte van haar eerdere rechtspraak hierover.

CORONA EN DE SOCIALE VERKIEZINGEN: UITSTEL MET BEGELEIDINGSMAATREGELEN

Het werd al een tijdje aangekondigd, maar het is nu officieel: de sociale verkiezingen gaan niet door in mei 2020, maar worden uitgesteld. De wet die dat regelt, is donderdagavond gestemd. Het koninklijk besluit dat de nieuwe verkiezingsperiode vastlegt, moet nog gepubliceerd worden. Maar het staat zo goed als vast dat de uitgestelde verkiezingen zullen doorgaan in de periode tussen 16 en 29 november 2020.

In dit blogbericht verneem je hierover meer.

Wat is social distancing? De do’s-and-don’ts op de werkvloer uitgelegd

Sinds de verspreiding van het Corona-virus in ons land klinkt het begrip social distancing bekend in de oren. Het verplicht afstand houden geldt als één van de belangrijkste maatregelen die werden opgelegd door de regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Voor ondernemingen die de continuïteit van hun activiteiten willen verzekeren is het cruciaal om social distancing op een werkbare en effectieve manier toe te passen. In deze blogpost bespreken we hoe dit het best kan gebeuren.

EEN GEWAARSCHUWD WERKGEVER IS ER TWEE WAARD! HANDHAVING VAN DE CORONAMAATREGELEN: SPECIFIEKE RICHTLIJNEN OP SOCIAAL VLAK

Het College van Procureurs-generaal, dat de taak heeft een coherent strafrechtelijk beleid uit te werken, geeft in haar Omzendbrief 06/2020 van 25 maart 2020 uniforme richtlijnen voor de gerechtelijke handhaving van de coronamaatregelen die zijn opgelegd door het Ministerieel Besluit van 24 maart 2020 (tot wijziging van het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020). Er worden in de omzendbrief “specifieke richtlijnen op sociaal vlak” gegeven.

OVERHEID KOMT WERKGEVERS TEGEMOET IN TIJDEN VAN CORONA-CRISIS : TIJDELIJKE WERKLOOSHEID VOOR ALLE WERKNEMERS WORDT GEMAKKELIJKER

Gisteren berichtten we jullie over de CAO nr. 147 die de Nationale Arbeidsraad sloot om tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor bedienden gemakkelijker te maken. Deze CAO nam niet alle problemen weg. Zo was het onduidelijk welke werkgevers zich konden beroepen op overmacht om tijdelijke werkloosheid voor arbeiders en bedienden in te voeren en welke werkgevers dat niet konden en hun toevlucht moesten nemen tot tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen.(…)

NATIONALE ARBEIDSRAAD KOMT WERKGEVERS TEGEMOET IN TIJDEN VAN CORONA-CRISIS : TIJDELIJKE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN WORDT GEMAKKELIJKER

Sinds de vorige grote crisis, met name de bankencrisis in 2008, kunnen werkgevers ook voor de bedienden tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen invoeren. Maar, in tegenstelling tot wat geldt voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor arbeiders, moeten een aantal voorwaarden en formaliteiten vervuld worden. (…)

DE IMPACT VAN EEN NO-DEAL BREXIT OP UW PERSONEEL: OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN

De Brexit is een feit. Hoe het Verenigd Koninkrijk en de leden van de Europese Unie uit elkaar zullen gaan, is nog onzeker. Tot eind 2020 verandert er vrijwel niets. Tijdens die overgangsperiode blijft het vrij verkeer van personen, diensten en goederen gewaarborgd. De overgangsperiode zal gebruikt worden om te onderhandelen over nieuwe afspraken die ingaan vanaf 1 januari 2021.

Vrijwillige overuren: onbekend maakt onbemind?

In 2017 werden de vrijwillige overuren toegevoegd aan de wettelijke punctuele afwijkingen op de maximale arbeidsduur. Drie jaar laten blijken werkgevers blijken systeem van de vrijwillige overuren niet of niet goed te kennen.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: Wie mag de verkiezingsprocedure voortijdig stopzetten?

Alle ondernemingen die de tewerkstellingsdrempel van 50 of 100 werknemers bereiken, moeten de procedure voor de sociale verkiezingen starten. In sommige gevallen mag die procedure volledig stopgezet worden en moeten er geen verkiezingen georganiseerd worden. In andere gevallen moeten de verkiezingen enkel doorgaan voor bepaalde werknemerscategorieën en worden de verkiezingen gedeeltelijk stopgezet.

Mag een werkgever een geheime camera installeren? Kunnen camerabeelden gebruikt worden als bewijs in geschillen met werknemers?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besliste op 17 oktober 2019 in een Spaanse zaak dat een werkgever die in strijd met de toepasselijke wetgeving in het geheim camera’s installeerde, het recht op privacy van de werknemers niet schond. De door de geheime camera’s genomen beelden kunnen, volgens het Hof, als bewijs door de werkgever gebruikt worden.

Houdt deze uitspraak een vrijgeleide in voor Belgische werkgevers om in het geheim camera’s te installeren? Dat is een al te voortvarende conclusie.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: The days after

Dit blogbericht kijkt naar de toekomst. Welke verplichtingen heeft u als werkgever eens de verkiezingen zijn doorgegaan en het verkiezingsresultaat bekend is? En wat met de bescherming van de werknemers die bij de vorige verkiezingen in 2016 wel werden verkozen, maar bij de verkiezingen ofwel geen kandidaat waren ofwel niet verkozen raakten? En wat als u in 2016 wel verkiezingen organiseerde, maar dat in 2020 niet moest doen?

Mag je als werkgever de professionele e-mails van je werknemers lezen?

In een arrest van 20 mei 2019 besliste het Hof van Cassatie dat een werkgever de toestemming van de werknemer nodig heeft om zijn professionele e-mails te mogen lezen. Artikel 124 van de Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie bepaalt immers dat niemand zonder de toestemming van alle bij de communicatie betrokken personen met opzet kennis mag nemen van het bestaan van informatie van alle aard die via elektronische weg is verstuurd en die niet persoonlijk voor hem bestemd is.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: data om niet te vergeten ?

De verkiezingen vinden ten vroegste op 11 en ten laatste op 24 mei 2020 plaats. In de periode van 150 dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag moeten tegen bepaalde data een aantal handelingen gesteld worden. En ook na de verkiezingsdag zijn er nog een aantal belangrijke data. Al die data samen vormen de verkiezingskalender. Die is opgebouwd rond twee cruciale data: dag Y en dag X. De dag van de verkiezingen wordt aangeduid als dag Y. Negentig dagen voor dag Y moeten een aantal belangrijke beslissingen genomen en meegedeeld worden en moet de datum van de verkiezingen aangekondigd worden. Die dag wordt aangeduid als dag X.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: Ontslagbescherming: wie, wanneer en hoe ?

Werknemers die zich kandidaat stellen als personeelsvertegenwoordiger voor de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk, zijn beschermd tegen ontslag. In dit blogbericht leest u wie beschermd is tegen ontslag, wanneer de beschermingsperiode start en eindigt, hoe een beschermde werknemer kan ontslagen worden en welke de sanctie is als de ontslagprocedure niet wordt gerespecteerd. Een gewaarschuwd man (of vrouw) telt voor twee.

OUTPLACEMENTBEGELEIDING AANBIEDEN IS VOORTAAN OOK BIJ MEDISCHE OVERMACHT VERPLICHT

Tot voor kort hadden enkel ontslagen werknemers recht op outplacementbegeleiding aangeboden door hun (ex-)werkgever. Omdat een beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht in geval van definitieve arbeidsongeschiktheid (“medische overmacht”) juridisch gezien geen ontslag uitmaakt, diende de werkgever in deze gevallen geen outplacementbegeleiding aan de werknemer aan te bieden. In het kader van de ‘jobsdeal’ van de Regering Michel werd de regelgeving over outplacement op dat punt aangepast. Voortaan geldt dat ook wanneer aan de arbeidsovereenkomst een einde komt wegens medische overmacht, de werkgever aan de werknemer een outplacementaanbod moet doen.

De strijd tegen de sociale fraude in 2018: de resultaten!

Op de website van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (www.siod.belgie.be) werd recent het jaarverslag sociale fraudebestrijding 2018 gepubliceerd. Dit verslag is het resultaat van een in 2017 gelanceerd project met als doel het professionaliseren van de opvolging en meting van de inspanningen op het vlak van de sociale fraudebestrijding. Commit Advocaten bespreekt voor u de belangrijkste resultaten.

SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: wie kan kandidaat zijn?

De sociale verkiezingen hebben tot doel werknemers aan te duiden die in de ondernemingsraad en in het comité voor preventie en bescherming op het werk hun collega’s zullen vertegenwoordigen. Niet iedereen kan zich kandidaat stellen om de functie van werknemersvertegenwoordiger op te nemen.

In dit blogbericht wordt uitgelegd aan welke voorwaarden kandidaten moeten voldoen, om welke reden de werkgever zich kan verzetten tegen een kandidaat die aan alle voorwaarden voldoet en welke procedure moet gevolgd worden voor de kandidaatstelling en het verzet tegen een kandidaat.

Vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn – een anomalie in de regelgeving

Sinds 29 april 2019 zijn bepaalde werknemers verplicht om zich sneller in te schrijven bij de gewestelijke bemiddelingsdienst van hun woonplaats (VDAB, Forem, Actiris, ...) wanneer zij hun ontslag krijgen. Wanneer een werknemer wordt opgezegd met vrijstelling van prestaties is de werkgever verplicht om de werknemer schriftelijk te informeren over de verplichting om zich in te schrijven als werkzoekende. Lees meer…

SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: hoe, wanneer en waarom het personeel indelen in categorieën?

Bij de sociale verkiezingen worden de werknemers ingedeeld in categorieën: het leidinggevend en het kaderpersoneel, de arbeiders, de bedienden en de jeugdige werknemers. Het is belangrijk een juiste indeling te maken, zo niet dreigen daarover geschillen te ontstaan.

In dit blogbericht wordt ingegaan op de definitie van elk van de categorieën. Er wordt verduidelijkt waarom het belangrijk is de personeelsleden in de juiste categorie onder te brengen en wanneer de werkgever hierover informatie moet geven en een beslissing nemen.

Sociale verkiezingen 2020: hoe bereken je het aantal tewerkgestelde werknemers?

Enkel ondernemingen die in de referteperiode gewoonlijk gemiddeld 50 of 100 werknemers tewerkstelden, moeten sociale verkiezingen organiseren.

In dit blogbericht wordt uitgelegd wat de referteperiode is, hoe het aantal tewerkgestelde werknemers wordt berekend en wat wordt bedoeld met de gewoonlijke tewerkstelling van minstens 50 of 100 werknemers.