Pesterijen en hyperconflicten op de werkvloer: een voorbeeld uit de rechtspraak

Het komt regelmatig voor op de werkvloer: spanningen tussen collega’s die uitmonden in een conflict. Soms zijn het regelrechte pesterijen. Maar wat als beide partijen zich schuldig maken? Of als er sprake is van een zogeheten hyperconflict, waarbij er geen duidelijke "dader" of "slachtoffer" lijkt te zijn? Het Arbeidshof van Brussel boog zich recent over zo’n complexe casus (Arbh. Brussel, 16 mei 2024, AR 2023/AB/448) en bevestigde enkele belangrijke principes.

De taalregel in arbeidsbetrekkingen en bonusplannen: het Hof van Cassatie verduidelijkt

Op 3 februari 2025 deed het Hof van Cassatie  een belangrijke uitspraak over het belang voor werkgevers van het Nederlands Taaldecreet. Deze uitspraak bevestigt dat documenten voor het personeel in het Nederlands moeten worden opgesteld. Als dit niet gebeurt, zijn de documenten absoluut nietig. Cruciaal hierbij is dat deze nietigverklaring de werknemer geen nadeel mag berokkenen: hij mag zich beroepen op de voor hem voordelige bepalingen. Volgens de advocaat-generaal kan dit enkel mits de werknemer het volledige beding respecteert. Het Hof sprak zich over dit laatste punt niet uit.

Impact van de Wet Private Opsporing op de werkvloer

Op 16 december 2024 trad de Wet van 18 mei 2024 tot regeling van de private opsporing in werking, ook wel kortweg WPO genoemd.

Wij schetsen in dit blogbericht de krachtlijnen van deze nieuwe regelgeving op de werkvloer en geven mee waar u als werkgever voortaan moet op letten als u een onderzoek uitvoert of laat uitvoeren.

Ontslagbescherming voor wie taken van een preventieadviseur vervult

Met haar arrest van 18 november 2024 heeft het Hof van Cassatie de vraag behandeld of een werknemer die feitelijk de functie van preventieadviseur uitoefent, maar niet formeel is aangesteld, kan genieten van een ontslagbescherming. Het antwoord is ‘ja’: een formele aanstelling is niet vereist opdat de preventieadviseur kan genieten van de ontslagbescherming.

Klacht over minimumloon? Nieuwe (ontslag)bescherming voor werknemers

Met een wet van 17 december 2024 werd een nieuwe (ontslag)beschermingsgrond voor werknemers in het leven geroepen. Werknemers zijn voortaan beschermd tegen nadelige maatregelen en ontslag wanneer zij een klacht hebben ingediend tegen hun werkgever wegens de schending van hun rechten op het vlak van het minimumloon.

De wetgever zet hiermee de Europese richtlijn 2022/2041 betreffende toereikende minimumlonen in de Europese Unie gedeeltelijk om. De wet is in werking getreden op 31 december 2024.

De Wever I : wat er zoal zal of zou veranderen

De Arizonapartijen hebben zich voorgenomen de arbeidsmarkt te hervormen met als leidende principes: flexibiliteit, activering en langer werken. Wij lijsten voor u enkele aangekondigde veranderingen op. Wij beperken ons tot het arbeidsrecht en tot veranderingen die ons ingrijpend lijken te zijn. Het overzicht is dus verre van volledig.

Let wel: zolang nieuwe wetgeving niet gepubliceerd is, blijft alles bij het oude.

In deze blog moeten alle wijzigingen dus gelezen worden als mogelijke wijzigingen. De woorden zullen en zouden hebben we achterwege gelaten, hoewel ze op hun plaats zijn.

Informatieverplichtingen bij overgang van onderneming worden vanaf 1 februari 2025 uitgebreid

Als een werkgever onderhandelingen voert over een overgang van onderneming of van een gedeelte van de onderneming, moet hij als potentiële overdrager hierover de werknemers(vertegenwoordigers) informeren. Hij moet de werknemersvertegenwoordigers ook raadplegen. Die verplichtingen worden vanaf 1 februari 2025 uitgebreid. Op vraag van de werknemersvertegenwoordigers of de werknemers moet de werkgever-overdrager informatie over de door hem gevoerde informatie- en raadplegingsprocedure meedelen aan de potentiële werkgever-overnemer. Die kan ook uitgenodigd worden om zich te komen voorstellen. Dat alles moet gebeuren vóór de overdracht heeft plaatsgevonden.

Deze wijzigingen werden ingevoerd door een aanpassing van CAO nr. 32bis die vanaf 1 februari 2025 in werking treedt.

Wat mag u – naast het wensen van een gelukkig nieuwjaar – zeker niet vergeten op 1 januari 2025?

Het begin van een nieuw jaar brengt vaak meer dan alleen goede voornemens en een frisse start. Vanaf 1 januari 2025 gaan er opnieuw een aantal nieuwigheden in. In dit blogbericht zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij, zodat u goed voorbereid het nieuwe jaar kunt beginnen.

Weg met eenzijdige verzoekschriften in geval van incidenten bij stakingen, of niet?

Uit een arrest van het Grondwettelijk Hof van 14 november 2024 vloeit voort dat de werkgever enkel in uitzonderlijke omstandigheden beroep kan doen op de eenzijdige procedure om bij staking blokkades van bedrijfsterreinen te verbieden of te doen opheffen. Er is meer vereist dan de normale uitoefening van het stakingsrecht. Dat er uitzonderlijke omstandigheden nodig zijn om via een eenzijdige, niet-tegensprekelijke procedure een beslissing te bekomen, is niet in strijd met het recht van de werkgever op het ongestoord genot van zijn eigendom, zo oordeelt het Hof.

Vingerafdrukken niet geschikt voor tijdsregistratie

Een systeem van tijdsregistratie dat werkt op basis van vingerafdrukken schendt het recht op bescherming van persoonsgegevens van werknemers, zo oordeelde de Gegevensbeschermingsautoriteit in haar beslissing van 6 september 2024. Aan de onderneming in kwestie werd een boete opgelegd van 45.000 euro.

Mag een werkgever dan in geen enkel geval gebruik maken van vingerafdrukken voor een systeem van tijdsregistratie?

Bemiddeling in arbeidszaken. Welke rol spelen de arbeidsrechtbanken?

Commit Advocaten kondigt met trots aan dat advocaat Karel Theuns recent erkend werd als bemiddelaar, gespecialiseerd in sociale zaken.  Karel zal zich toeleggen op duo- en groepsbemiddelingen in de brede HR-context.  

In zijn eerste blogbericht als advocaat-bemiddelaar staat Karel stil bij de oprichting van de kamers voor minnelijke schikking in de arbeidsrechtbanken.

NIEUWE ZORGVULDIGHEIDSPLICHT VOOR WERKEN MET BUITENLANDERS

Met het Decreet van 27 oktober 2023 voert de Vlaamse wetgever een nieuwe verplichting in voor aannemers waarvan de rechtstreekse contractant met buitenlandse werknemers of buitenlandse zelfstandigen samenwerkt in het kader van de aansprakelijkheid voor de tewerkstelling van illegale derdelanders. Voortaan is elk bouwbedrijf in de keten verplicht om bij onderaannemers die derdelanders tewerkstellen een aantal documenten op te vragen.

UPDATE: Aanwezigheidsregistratie onderhouds- en reinigingswerken verplicht vanaf 1 september 2024

In onze blogberichten van 24 januari 2023 en 12 maart 2024 brachten wij u reeds op de hoogte van een nieuwe verplichting tot aanwezigheidsregistratie voor onderhouds-en reinigingswerken die werd ingevoerd door de Programmawet van 26 december 2022.

Voor de effectieve inwerkingtreding van deze verplichting waren echter nog één of meerdere koninklijk besluiten nodig.

Door de 2 koninklijke besluiten van 15 mei 2024 zal de nieuwe aanwezigheidsregistratie vanaf 1 september 2024 verplicht zijn.

Mag je als werkgever e-mails van je werknemers lezen?

Het lezen van e-mails is een ‘inmenging’ in het recht op privacy. Dat geldt ook voor professionele mails of mails uit een professionele mailbox. Maar niet elke inmenging is verboden. Het controleren/lezen van e-mails van werknemers is mogelijk, onder bepaalde voorwaarden of in bepaalde omstandigheden. Welke dat zijn, bespreken we in dit blogbericht.

Wat met de mailbox van je werknemer die uit dienst is? Vragen, antwoorden en praktische tips

Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, roept dit verschillende operationele en juridische vragen op met betrekking tot het beheer en de opvolging van de werkmailbox.

Met de groeiende aandacht voor gegevensbescherming en privacy, is het van cruciaal belang voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gegevens in de mailbox van een vertrokken werknemer.

In dit blogbericht zullen we ingaan op enkele veel gestelde vragen en bespreken we praktische tips, rekening houdend met de wetgeving, alsook de aanbevelingen en beslissingen van de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).