Arbeidsdeal: de 4-daagse werkweek

Heel wat maatregelen uit de arbeidsdeal hebben tot doel om een betere work-life balans te verzekeren voor werknemers. Zo voorziet het wetsontwerp ook de invoering van een nieuwe mogelijkheid voor de werknemer om een normale voltijdse werkweek te presteren gedurende 4 dagen.

Arbeidsdeal: het recht op deconnectie

Eén van de maatregelen uit de arbeidsdeal is het recht op deconnectie. Ondernemingen met minstens 20 werknemers zullen tegen 1 januari 2023 verplicht zijn om afspraken te maken over het recht op deconnectie buiten de werkuren. Tot op vandaag had een werknemer enkel het recht op overleg rond deconnectie, maar was er geen verplichting om hierover afspraken te maken. Dat zal nu dus veranderen.

Alles wat u moet weten over de Arbeidsdeal en andere nieuwigheden

U heeft het ongetwijfeld gelezen en gehoord in de pers: in het najaar zullen een aantal nieuwe maatregelen met impact op de tewerkstelling van werknemers ingevoerd worden. De wetteksten zijn klaar. Het is enkel nog wachten op de goedkeuring en inwerkingtreding ervan.

Update : gevolgen van het oneigenlijk gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid

In het blogbericht van 27 juni wezen we op de talrijke controles van de RVA naar het gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid en de mogelijke gevolgen bij de vaststelling van oneigenlijk, d.i. onterecht, gebruik ervan. Met het op 19 juli 2022 aangenomen wetsvoorstel houdende diverse bepalingen inzake tijdelijke werkloosheid zijn de gevolgen voor de werkgever nog aangescherpt.

Corona hebben we (bijna) overleefd. Maar overleven we ook de terugvordering van onterecht ontvangen werkloosheidsuitkeringen?

Sinds het begin van de coronacrisis maken werkgevers gretig gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van corona. Als de RVA vindt dat er geen sprake is van een terechte aanvraag tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, volgt er een beslissing van ‘oneigenlijk gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid’. Dit bericht gaat in op de gevolgen van zo’n beslissing.

Sollicitatieverlof voor werknemers

Een werknemer die wordt opgezegd of zelf opzegging geeft heeft tijdens de opzeggingstermijn recht op sollicitatieverlof. De werknemer mag met behoud van loon afwezig zijn van het werk om een nieuwe job te zoeken, zelfs als hij zelf ontslag nam en, zo blijkt uit een recent vonnis, ook als hij ander werk heeft gevonden.

25 jaar na de sluiting van Renault Vilvoorde: de Wet Renault doorgelicht

Op 27 februari 1997 kondigde Renault tijdens een persconferentie in Brussel de sluiting van haar vestiging in Vilvoorde aan. Meer dan 3000 werknemers werden getroffen. De beslissing leidde niet alleen tot heel wat verontwaardiging, maar ook tot een aantal gerechtelijke procedures tegen Renault. En ze leidde ook tot de Wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de tewerkstelling, beter bekend als de ‘Wet Renault’. Deze vulde de al bestaande wetgeving inzake collectief ontslag aan. 25 jaar later past het om even stil te staan bij deze gebeurtenis.

HET HOF VAN JUSTITIE VERKLAART DE DETACHERINGSRICHTLIJN 96/71 VAN TOEPASSING OP HET INTERNATIONAAL WEGVERVOER

In haar arrest van 1 december 2020 besliste het Europees Hof van Justitie dat de detacheringsrichtlijn 96/71/EG van toepassing is op de werknemers in het internationaal wegtransport.

Enkele tijdelijke maatregelen om werknemers eenvoudig en goedkoop overuren te laten presteren

Met de wet van 12 december 2021 wordt uitvoering gegeven aan het interprofessioneel akkoord 2021-2022 waarin een aantal maatregelen werden genomen om de economie te relanceren. De regeling van de bijkomende corona-overuren voor de cruciale sectoren wordt gedurende 2021 en 2022 uitgebreid tot alle sectoren. Deze uren worden voortaan relance-uren genoemd. Bovendien wordt voor de aanslagjaren 2020, 2021 en 2022 het aantal fiscaal vriendelijke overuren met overwerktoeslag verhoogd van 130 naar 180.

Werknemers, ambtenaren of zelfstandigen: wie zijn partner of kind verliest, wordt (bijna) gelijk behandeld.

De Kamercommissie Sociale Zaken effende vorige week het pad voor een uitgebreider recht op betaalde afwezigheid voor de werknemer en de ambtenaar die een partner of kind verliest. Het zogenaamde rouwverlof wordt uitgebreid naar 10 dagen. Maar ook zelfstandigen zullen voortaan tijd (en een vergoeding) krijgen om te rouwen bij het verlies van een dierbaar persoon.

Sociale Verkiezingen in tijden van Corona: geen verder uitstel, wel enkele aanpassingen

De sociale verkiezingen werden in mei uitgesteld naar november omwille van de Corona-pandemie. In november slaat die harder toe dan in mei. Toch worden de verkiezingen niet nog eens uitgesteld. Wel wordt het stemmen per brief en het elektronisch stemmen aangemoedigd.

Een wet in die zin is in de maak. U leest er hier meer over.

Corona-crisis: bijkomende administratieve verplichtingen voor sommige werkgevers en gebruikers

Sinds 24 augustus 2020 zijn gebruikers en werkgevers uit welbepaalde sectoren verplicht mee te werken aan het systeem van contactopsporing. Zij moeten bijkomende administratieve verplichtingen vervullen wanneer zij samenwerken met werknemers of zelfstandigen die in het buitenland wonen of die daar verblijven.

SOCIALE VERKIEZINGEN GAAN DOOR TUSSEN 16 EN 29 NOVEMBER 2020

De verkiezingsprocedure, die startte in december 2019, werd vanaf dag X+36 opgeschort omwille van het uitbreken van de Corona-pandemie. De Nationale Arbeidsraad adviseerde al op 24 maart 2020 om de verkiezingen van het jaar 2020 te laten doorgaan in de periode van 16 tot 29 november 2020. Dat advies is nu gevolgd. Bij koninklijk besluit van 15 juli 2020 is die periode bepaald als de periode waarin de verkiezingen moeten doorgaan. Tezelfdertijd zijn een aantal modaliteiten bepaald over de manier waarop de nieuwe verkiezingsdatum moet vastgesteld worden. Het KB is verschenen in het Belgisch Staatsblad op 22 juli 2020.

Daarnaast is een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk maakt om alsnog te kiezen voor elektronisch stemmen. De wet is nog niet gepubliceerd, maar verwacht wordt dat dit eerstdaags gebeurt.

In dit blogbericht verneem je hierover meer.

DE CONSUMPTIECHEQUE IS EEN FEIT

Het werd al een tijdje aangekondigd en is nu ook omgezet in wetgeving: werkgevers kunnen hun werknemers comsumptiecheques met een waarde van maximum 300 euro toekennen. De werknemers kunnen die besteden in welbepaalde zaken. De consumptiecheques zijn, onder bepaalde voorwaarden, vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en van belastingen. Zij vormen dus een erg interessante verloningsvorm.